Στην αφετηρία ο διαγωνισμός για την ανάπλαση της ΔΕΘ
Στην αφετηρία ο διαγωνισμός για την ανάπλαση της ΔΕΘ

Στην αφετηρία ο διαγωνισμός για την ανάπλαση της ΔΕΘ

Το σύνολο των εργασιών, οι οποίες θα γίνονται και θα παραδίδονται τμηματικά, εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2031.
RE+D magazine
22.05.2024

Αρχίζει η διαδικασία προκήρυξης του διεθνούς ανοιχτού διαγωνισμού για το εμβληματικό έργο ανάπλασης του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, έπειτα από το «πράσινο φως» που άναψε η αρμόδια κυβερνητική επιτροπή για την ένταξη του πολυαναμενόμενου πρότζεκτ στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, μέσω σύμβασης παραχώρησης για 35 χρόνια.

Ο διαγωνισμός αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το πρώτο εξάμηνο του 2026 και η κατασκευαστική περίοδος να αρχίσει αμέσως μετά. Το σύνολο των εργασιών, οι οποίες θα γίνονται και θα παραδίδονται τμηματικά, ώστε να μη διακοπεί η λειτουργία του διεθνούς εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου της Θεσσαλονίκης, εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2031, αργότερα δηλαδή σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό για παράδοση του έργου το 2026, στην επέτειο των 100 ετών από την ίδρυση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Η επίδραση στη συνολική οικονομική δραστηριότητα της πόλης μετά από την ολοκλήρωση του έργου εκτιμάται ότι θα ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Συμφωνία για το μοντέλο χρηματοδότησης 

Στο μεταξύ, ύστερα από παραγωγική διαβούλευση και διεξοδική ανταλλαγή απόψεων με τους εμπλεκόμενους φορείς της Θεσσαλονίκης (Δήμος Θεσσαλονίκης) και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που θα χρηματοδοτήσει μέρος του έργου, υπήρξε συμφωνία σχετικά με το βέλτιστο μοντέλο χρηματοδότησης. Βάσει αυτού, το έργο θα υλοποιηθεί μέσω σύμπραξης ιδιωτικών και δημόσιων πόρων. Όσον αφορά στον προϋπολογισμό του έργου, θα απαιτηθούν συνολικές επενδύσεις ύψους 300 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση του Υπερταμείου και της ΔΕΘ-Helexpo AE. Η δημόσια συμμετοχή δύναται να ξεπεράσει το 1/3 του προϋπολογισμού του έργου με εξασφαλισμένους πόρους έως 120 εκατ. ευρώ (αθροιστικά από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Περιφερειακό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ της Κεντρικής Μακεδονίας). Η καταβολή του ποσού της δημόσιας συμμετοχής θα πραγματοποιηθεί κατά την πενταετία της κατασκευής του έργου και οι υπόλοιποι πόροι θα προέλθουν από ιδιωτικές πηγές χρηματοδότησης και τραπεζικό δανεισμό. 

Το χρονοδιάγραμμα και τα οφέλη

Η ωρίμανση των τευχών του διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί από τη μονάδα PPF (Project Preparation Facility) του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ η διοίκηση της ΔΕΘ - HELEXPO, υπό τον συντονισμό του Υπερταμείου, θα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του έργου και το χρονοδιάγραμμα, βάσει του οποίου εντός του 2025 αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και να έχει δημοσιευτεί το τεύχος του διαγωνισμού. Έως το πρώτο εξάμηνο του 2026 προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και να έχει αναδειχθεί ο ανάδοχος, ενώ στο δεύτερο εξάμηνο του ίδιου έτους αναμένεται να εκκινήσει η κατασκευαστική περίοδος.