Παγκόσμια λογιστικά πρότυπα για τις εκπομπές άνθρακα σε ομόλογα και μετοχές
Παγκόσμια λογιστικά πρότυπα για τις εκπομπές άνθρακα σε ομόλογα και μετοχές

Παγκόσμια λογιστικά πρότυπα για τις εκπομπές άνθρακα σε ομόλογα και μετοχές

Εάν επικυρωθεί, η απόφαση θα φέρει τις τράπεζες εναντίον των υποστηρικτών του περιβάλλοντος.
RE+D magazine
01.08.2023

Ομάδα εργασίας για την ανάπτυξη παγκόσμιων λογιστικών προτύπων για τις εκπομπές άνθρακα σε ομόλογα και μετοχές σχημάτισε η Partnership for Carbon Accounting Financials (PCAF) -μια ένωση τραπεζών που αποτελείται από μεγάλες αμερικανικές τράπεζες.

Η πλειονότητα των τραπεζών υποστήριξε ένα σχέδιο νωρίτερα αυτόν τον μήνα για να αποκλείσουν τα δύο τρίτα των εκπομπών που συνδέονται με τις δραστηριότητές τους μέσω κεφαλαιαγορών μέσω της λογιστικής εκπομπών άνθρακα (carbon accounting).

Πολλοί από τους υποστηρικτές του σχεδίου λένε ότι ο τραπεζικός κλάδος θα πρέπει να αναλάβει την πλήρη ευθύνη για τις εκπομπές που παράγονται από δραστηριότητες που χρηματοδοτούνται μέσω ομολόγων και πωλήσεων μετοχών, όπως κάνουν ήδη με τα δάνεια.

Να σημειωθεί ότι σχεδόν το ήμισυ της χρηματοδότησης που παρείχαν οι έξι μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ για κορυφαίες εταιρείες ορυκτών καυσίμων προήλθε από κεφαλαιαγορές και όχι από άμεσο δανεισμό μεταξύ 2016 και 2022, σύμφωνα με την περιβαλλοντική ομάδα Sierra Club.

Η καταγραφή αυτών των εκπομπών από τις τράπεζες θα επηρεάσει τους στόχους τους να γίνουν ουδέτεροι ως προς τον άνθρακα. Οι μεγάλοι δανειστές έχουν δεσμευτεί να μειώσουν τις εκπομπές τους στο μηδέν σε καθαρή βάση έως το 2050 και έχουν θέσει ενδιάμεσους στόχους για αυτήν τη δεκαετία.

Οι τράπεζες που δραστηριοποιούνται σε μεγάλες κεφαλαιαγορές στην ομάδα εργασίας υποστήριξαν ότι πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη μόνο για το 33% των εκπομπών των δραστηριοτήτων που χρηματοδοτούνται μέσω ομολόγων και πωλήσεων μετοχών, επειδή δεν έχουν τον έλεγχο των δανειοληπτών όπως κάνουν με τα δάνεια. 

Σημειώνεται ότι το λογιστικό πρότυπο δεν θα είναι υποχρεωτικό.

Πηγή: FT