Εισβολή των hedge funds στην "πληγωμένη" αγορά ακινήτων
Εισβολή των hedge funds στην "πληγωμένη" αγορά ακινήτων

Εισβολή των hedge funds στην "πληγωμένη" αγορά ακινήτων

Οι αγορές ακινήτων που χτυπήθηκαν από τα υψηλά επιτόκια και το τέλος της φθηνής χρηματοδότησης έχουν τραβήξει τα βλέμματα των hedge funds.
Στυλιανή Ρουχωτά
26.07.2023

Οι αγορές επαγγελματικών ακινήτων των ΗΠΑ και της Ευρώπης αντιμετωπίζουν συνεχώς κενές θέσεις εργασίας, μειωμένη δραστηριότητα λιανικής και υψηλότερα κόστη αναχρηματοδότησης, ενώ οι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί απέναντι στα υπερχρεωμένα κινεζικά ακίνητα.

Σε αυτό το περιβάλλον πέντε hedge funds που διαχειρίζονται πάνω από 22 δισ. δολάρια μίλησαν στο Reuters για την νέα τους στρατηγική στις παγκόσμιες αγορές ακινήτων.

Το ταμείο πιστωτικού κινδύνου με έδρα τη Νέα Υόρκη, VARADERO CAPITAL διαχειρίζεται 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια και ιδρύθηκε το 2009. Εστιάζει στην αγορά εμπορικών τίτλων με υποθήκη που εκδόθηκαν μεταξύ 2012-2016. Ο Jonathan Mizrachi, ένας απο τους επικεφαλής του commercial real estate, πιστεύει ότι υπάρχουν ευκαιρίες για τίτλους εμπορικών ακινήτων που υποστηρίζονται από ενυπόθηκα δάνεια (CMBS) ή ομόλογα που διακρατούν στεγαστικά δάνεια ομαδοποιημένα ανάλογα με τον πιστωτικό κίνδυνο. Αυτά τώρα διαπραγματεύονται με έκπτωση και περιέχουν λιγότερα δάνεια με πολλά ιστορικά δεδομένα, επομένως είναι πιο εύκολο να αναλυθούν, είπε ο Mizrachi στο Reuters.

Το hedge fund BALCHUG CAPITAL έχει 2 δισεκατομμύρια δολάρια υπο διαχείριση και ιδρύθηκε το 2010. Εστιάζει κυρίως στην αγορά εμπορικών ακινήτων στη Ρωσία. Ο Διευθύνων Σύμβουλος του αρμενικού hedge fund Balchug Capital, David Amaryan, αγόρασε πρόσφατα ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα της Μόσχας και προσπαθεί να αγοράσει περισσότερα ακίνητα από επενδυτές που εγκαταλείπουν τη Ρωσία. 

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι κυρώσεις που ακολούθησαν είχαν ως αποτέλεσμα πολλές δυτικές εταιρείες εγκατέλειψαν τις δραστηριότητες που εδρεύουν στη Ρωσία.

Το ταμείο BEACH POINT CAPITAL MANAGEMENT έχει έδρα τις ΗΠΑ και ειδικεύεται σε επενδύσεις που σχετίζονται με πιστώσεις. Διαχειρίζεται 14,8 δισεκατομμύρια δολάρια και ιδρύθηκε το 2009. 

Ο Ben Hunsaker, διαχειριστής χαρτοφυλακίου και επικεφαλής structured credit στην Beach Point Capital Management, δήλωσε στο Reuters ότι μια καλή ευκαιρία για σορτάρισμα θα ήταν να πουλήσει options ή να αγοράσει δικαιώματα πώλησης (puts) επι εμπορικών ενυπόθηκων μετοχών επενδύσεων σε ακίνητα (CM-REITs). Τα CM REITs είναι REIT που στο χαρτοφυλάκιο τους περιλαμβάνονται στεγαστικά δάνεια κατοικιών καθώς και δάνεια επαγγελματικών ακινήτων. 

Το  Land & Buildings είναι ένα ακτιβιστικό hedge fund με 500 εκατομμύρια δολάρια υπο διαχείριση και ιδρύθηκε το 2008. Επενδύει κυρίως REITs, τα οποία επενδύουν σε χώρους γραφείων και εργαστηρίων για την προώθηση της έρευνας και της ανάπτυξης νέων φαρμάκων παίρνοντας θέση short. Υπενθυμίζεται ότι μια θέση short είναι ένα στοίχημα ότι η τιμή ενός περιουσιακού στοιχείου θα αποδυναμωθεί. 

Τέλος το ANSON FUNDS, ένα hedge fund πολλαπλών στρατηγικών, διαχειρίζεται συνολικά 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια και ιδρύθηκε το 2003. Επενδύει στην βρετανική εταιρεία κατασκευής κατοικιών Vistry Group με θέση long. Υπενθυμίζεται ότι μια θέση long είναι ένα στοίχημα ότι η τιμή ενός περιουσιακού στοιχείου θα ενισχυθεί. 

Η Anson CIO Moez Kassam εκτιμά ότι οι μετοχές της Vistry είναι πιθανό να αυξηθούν περαιτέρω μετά από μια πρόσφατη εξαγορά 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων της ανταγωνιστικής Countryside που θα μπορούσε να ενισχύσει την οικονομική της δραστηριότητα σε προσιτές κατοικίες.