Επενδυτική ευκαιρία για αξιοποίηση ακινήτου στον Ταύρο
Επενδυτική ευκαιρία για αξιοποίηση ακινήτου στον Ταύρο

Επενδυτική ευκαιρία για αξιοποίηση ακινήτου στον Ταύρο

RE+D magazine
02.02.2022

Μια σημαντική επενδυτική ευκαιρία στον κλάδο του real estate αναδεικνύεται στην περιοχή του Ταύρου, καθώς το ΤΑΙΠΕΔ προχωρά σε διαγωνισμό για την αξιοποίηση αστικού ακινήτου που βρίσκεται επί των οδών Κορυζή, Θράκης και Τιμόθεου του Ευγενικού.


Πρόκειται για το ακίνητο στο οποίο στο παρελθόν στεγάζονταν αποθήκες του EOMMEX. Το ακίνητο βρίσκεται σε οικιστική περιοχή με επιτρεπόμενες χρήσεις γης «Πολεοδομικού Κέντρου», ενώ η τοποθεσία του θεωρείται κομβική, καθώς γειτνιάζει με δύο μεγάλες αρτηρίες, τη Λεωφόρο Πειραιώς (250 μ.) και τη Λεωφόρο Χαμοστέρνας (150 μ.). Άλλο ένα σημαντικό πλεονέκτημα είναι το ότι η τοποθεσία του κτηρίου αποτελεί συνδετικό κρίκο μεταξύ του κέντρου της Αθήνας με περιοχές των νοτίων προαστίων (Καλλιθέα, Μοσχάτο, Πειραιά κλπ.). 

Αναφορικά με την προσβασιμότητα, η περιοχή εξυπηρετείται από μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς ο σταθμός ΗΣΑΠ του Ταύρου απέχει μόλις 650 μ. από τις κτηριακές εγκαταστάσεις, ο προαστιακός 800 μ., ενώ ο ΗΣΑΠ των Πετραλώνων βρίσκεται σε απόσταση ενός χιλιομέτρου.

Πλησίον του ακινήτου, σε κοντινή ακτίνα, βρίσκονται πολλά σημεία πολιτιστικού κι εμπορικού ενδιαφέροντος. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περιοχή χτυπά η «καρδιά» του σύγχρονου πολιτισμού και της τέχνης της Αθήνας, καθώς έχουν αναπτυχθεί σημαντικοί πολυχώροι πολιτισμού και ψυχαγωγίας, προσβάσιμοι και πεζή από το ακίνητο όπως:

Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, που βρίσκεται σε ακτίνα 450 μέτρων και το οποίο -μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων- φιλοξενεί θεατρικές παραστάσεις, εργαστήρια και διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Το Πολιτιστικό Κέντρο Πειραιώς 260, στα 1,3 χλμ. που αποτελεί χώρο εκδηλώσεων.

Το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» που απέχει 1,1 χλμ.

Η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, σε απόσταση 1,2 χλμ.

Στην περιοχή του ακινήτου έχουν αναπτυχθεί υποδομές όπως κατοικίες, κοινωνικές υποδομές, υποδομές δημόσιας διοίκησης, εμπορικά κέντρα, όπως το Athens Metro Mall, ένα από τα πλέον γνωστά εμπορικά κέντρα της Αθήνας βρίσκεται σε απόσταση 600 μέτρων, αθλητικά κέντρα κ.ά. Στο παρελθόν, το συγκεκριμένο ακίνητο είχε αξιοποιηθεί ποικιλοτρόπως μέσα από διάφορες χρήσεις, ενώ σήμερα η αξιοποίησή του μέσω του ΤΑΙΠΕΔ αναδεικνύει μία επιχειρηματική ευκαιρία η οποία μπορεί συνδυαστικά να οδηγήσει αφενός στην αξιοποίηση των πολύ υψηλών δυνατοτήτων δόμησης που χαρακτηρίζουν το ακίνητο, αφετέρου στην αναγέννηση του ιστορικού κτηρίου που περιλαμβάνεται σε αυτό, συμβάλλοντας συνολικά στην ευρύτερη ανάδειξη της περιοχής.

Το ακίνητο εμπίπτει σε περιοχή με χρήσεις γης «Πολεοδομικού Κέντρου» για την οποία ο θεσμοθετημένος Συντελεστής Δόμησης είναι 3, γεγονός που σημαίνει ό,τι οι αυξημένες δυνατότητες διαμόρφωσης και αξιοποίησης μπορούν να υλοποιηθούν σε συνολική δόμηση έως 9.900τ.μ.. Για παράδειγμα, ο δυνητικός επενδυτής δύναται να αναπτύξει ιδιωτικές κατοικίες, ξενοδοχείο, εμπορικές εγκαταστάσεις, εγκαταστάσεις γραφείων, χώρους εστίασης, ενώ μπορεί ακόμη να αξιοποιηθεί ως χώρος πολιτισμού και ψυχαγωγίας, ως εκπαιδευτική δομή, υποδομή κοινωνικής πρόνοιας, αθλητικές εγκαταστάσεις κλπ.

Τέλος, σε ό,τι αφορά αμιγώς στα χαρακτηριστικά του ακινήτου που βρίσκεται φυσικά εντός σχεδίου πόλης, η συνολική του έκταση του οικοπέδου είναι 3.295,75 τ.μ., με δομημένη επιφάνεια 1.513,63 τ.μ. που κατανέμεται σε 5 κτίρια. Το σύνολο των κτηριακών υποδομών περιλαμβάνει 5 αυτοτελή κτίρια συνολικού εμβαδού 1.526,79 τ.μ.. Ένα από τα πέντε κτίσματα που βρίσκονται εντός του οικοπέδου με εμβαδόν 837τ.μ. έχει ανακηρυχθεί ως νεότερο μνημείο, ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα δύνανται να κατεδαφιστούν, προσφέροντας έτσι τη δυνατότητα συνολικής δομήσιμης επιφάνειας 9.900 τ.μ.. Το οικόπεδο έχει μήκος 78 μέτρα στην οδό Κορυζή και 47 μέτρα στην οδό Θράκης.