Στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης «μετακομίζει» το Κτηματολόγιο
Στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης «μετακομίζει» το Κτηματολόγιο

Στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης «μετακομίζει» το Κτηματολόγιο

Υπό την εποπτεία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τίθεται η «Ελληνικό Κτηματολόγιο Α.Ε.», σύμφωνα με το ΠΔ "Μεταφορά υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων μεταξύ Υπουργείων και μετονομασία Γενικών Γραμματειών" που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
RE+D magazine
08.01.2021

Τι προβλέπει το ΠΔ που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

 

Συγκεκριμένα, βάσει της απόφασης:

 Το Τμήμα Κτηματολογικών Γραφείων της Διεύθυνσης Τοπογραφικών Εφαρμογών της Γενικής Διεύθυνσης Πολεοδομίας της Γενικής Γραμματείας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος (άρθρο 40 του π.δ. 132/2017, Α’ 160) μεταφέρεται, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων και προσωπικού, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

  Η εποπτεία του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Ελληνικό Κτηματολόγιο Α.Ε.», το οποίο συνεστήθη με το άρθρο 1 του ν. 4512/2018 (Α’ 5), μεταφέρεται από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας στον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

 H ψηφιοποίηση του Κτηματολογίου θεωρείται ως ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια του ευρύτερου ψηφιακού μετασχηματισμού του Κράτους καθώς συνδέεται με κρίσιμους τομείς όπως η χωροταξία, οι χρήσεις γης, το Περιβάλλον και η ακίνητη περιουσία. 

 Οπως ανακοινώθηκε πρόσφατα στις αρχές του 2021 τίθεται σε λειτουργία η ηλεκτρονική πρόσβαση των επαγγελματιών (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, δικαστικοί επιμελητές) στα κτηματολογικά στοιχεία (είδος ιδιοκτησίας, εμβαδόν, είδος δικαιώματος κτλ.) καθώς επίσης επεκτείνεται και η ηλεκτρονική χορήγηση σε όλα τα πιστοποιητικά που εκδίδονται από τα Κτηματολογικά Γραφεία του Φορέα. 

Σήμερα εκδίδονται τα 3 δημοφιλέστερα που καλύπτουν το 80% των αιτούμενων πιστοποιητικών. Οι νέες ψηφιακές υπηρεσίες του Κτηματολογίου είναι διαθέσιμες μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα του Δημοσίου Gov.gr καθώς και στην επίσημη ιστοσελίδα του Κτηματολογίου.

Επιπλέον εντός του 2021 ξεκινά το έργο της ψηφιοποίησης του συνόλου των αρχείων των 390 υποθηκοφυλακείων, (πάνω από 600 εκατομμύρια σελίδες) με ορίζοντα υλοποίησης τα 3 έτη και με χρηματοδότηση 200 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.