Έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να φτιάξουμε μια Ελλάδα σύγχρονη, πράσινη, καινοτόμα

Έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να φτιάξουμε μια Ελλάδα σύγχρονη, πράσινη, καινοτόμα

20.03.2024

Πλέγμα πέντε μεταρρυθμίσεων, που συνδέουν το θεσμικό, αναπτυξιακό έργο του ΤΕΕ και την επιστημονική και παραγωγική δραστηριότητα των Μηχανικών με την πρόοδο της χώρας παρουσίασε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός από τα Ιωάννινα, στην  επετειακή εκδήλωση για την καμπάνια εορτασμού των 100 χρόνων του ΤΕΕ,  τονίζοντας ότι «έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να φτιάξουμε μια Ελλάδα σύγχρονη, πράσινη, καινοτόμα, πλούσια ξανά»,  ζητώντας  για αυτό το σκοπό τη συμβολή όλων των πολιτικών, θεσμικών και παραγωγικών δυνάμεων του τόπου.

Η καμπανιά του ΤΕΕ, μεταφέροντας  το μήνυμα για το ρόλο και το έργο των Ελλήνων Μηχανικών και του επαγγελματικού τους φορέα, του ΤΕΕ, στην ανόρθωση και ανάπτυξη της χώρας τον τελευταίο αιώνα περιοδεύει με δεκάδες τοπικές εκδηλώσεις, ημερίδες, συνέδρια σε όλη την Ελλάδα, με κεντρικό μήνυμα «εκατό χρόνια σχεδιάζουμε την Ελλάδα του αύριο. Και συνεχίζουμε»,  είπε ο Γιώργος Στασινός στην εκδήλωση των Ιωαννίνων, που έγινε με μεγάλη επιτυχία,  παρουσία εκπροσώπων της Κυβέρνησης, Βουλευτών, Ακαδημαϊκών, Τοπικών Αρχών και συμμετοχή μεγάλου πλήθους Μηχανικών, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Περιφερειακού Τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ.

«Το ΤΕΕ και οι Μηχανικοί πρωτοστατούν στον πράσινο ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και στην ανθεκτικότητα», είπε ο Γιώργος Στασινός  εστιάζοντας σε «πέντε έννοιες με νόημα και περιεχόμενο ουσίας: Μηχανικοί, Περιβάλλον, Επιστήμη, Κοινωνία. Ανάπτυξη, που  δημιουργούν δυναμικά δίδυμα με τις βασικές μας έννοιες: Πράξεις με έργα. Πράσινος Μετασχηματισμός. Νέες Υπηρεσίες. Ψηφιακός Μετασχηματισμός. Βιωσιμότητα». Και τόνισε ότι: «Mε αυτές τις πέντε συν πέντε λέξεις και φράσεις, πυλώνες αν μου επιτρέπετε, αποτυπώνουμε την ουσία του έργου του ΤΕΕ χθες, σήμερα και αύριο».

Πλέγμα 5 μεταρρυθμίσεων για την πρόοδο της χώρας

Στην αιχμή της ομιλίας του ο Πρόεδρος του ΤΕΕ ανέδειξε «ένα πλέγμα 5 μεταρρυθμίσεων για την πρόοδο της χώρας. Ένα πλέγμα αλλαγών και στόχων, μέσα από συγκεκριμένες δράσεις, που αλλάζει την Ελλάδα και που μαζί της αλλάζει η δουλειά μας και όλοι εμείς», που «αποδεικνύουν τον θεσμικό και μεταρρυθμιστικό ρόλο ενός ιστορικού θεσμού, του ΤΕΕ, που έκλεισε ήδη τα 100 χρόνια προσφοράς στην ελληνική κοινωνία». Ο Γιώργος Στασινός τις παρουσίασε αναφέροντας σχηματικά ότι αυτές είναι:

 1. Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες παντού: «Θέλουμε ο μηχανικός, οι πολίτες, οι επιχειρήσεις και εν τέλει η δημόσια διοίκηση να καταφέρουν να εξυπηρετούνται για όλα μέσα από ηλεκτρονικά συστήματα αιχμής».
 2. Κράτος βοηθός και όχι δυνάστης του πολίτη:«Θέλουμε να απελευθερώσουμε τις δυνάμεις της δημόσιας διοίκησης από το κακό τους παρελθόν, να αναδείξουμε την ωφέλεια που μπορεί να έχει για την κοινωνία και την οικονομία, με διαφάνεια, αξιοπιστία, λογοδοσία, ανταγωνιστικότητα και ποιότητα».
 3. Στρατηγικός αναπτυξιακός σχεδιασμός στην πράξη:«Θέλουμε το κράτος να γίνει πραγματικά επιτελικό και να καταφέρει επιτέλους να σχεδιάσει την ανάπτυξη του τόπου».
 4. Ενισχυμένος ρόλος του μηχανικού: «Θέλουμε, για μια ακόμη φορά στην ιστορία της χώρας, τον μηχανικό στυλοβάτη της ανάπτυξης. Με νέα προσόντα, με ενισχυμένο ρόλο, με πολλαπλούς ρόλους και έργα».
 5. Βιώσιμη Ανάπτυξη με νέες δουλειές για όλους:«Θέλουμε πολιτικές που διαχέονται στην κοινωνία, που συμβάλλουν παράλληλα στην προστασία του περιβάλλοντος και στη δημιουργία νέου πλούτου, που δημιουργούν καλά αμειβόμενες νέες θέσεις εργασίας, Με μοναδικούς πόρους διαθέσιμους, μέσω Ταμείου Ανάκαμψης Ανθεκτικότητας και νέου ΕΣΠΑ, το στοίχημα είναι η έμπρακτη διάχυση στην κοινωνία όλων των ωφελημάτων».


Έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να φτιάξουμε μια Ελλάδα σύγχρονη, πράσινη, καινοτόμα, πλούσια ξανά 

«Τα επόμενα 4-5 χρόνια είναι κρίσιμα για να αλλάξει επίπεδο η χώρα και το επίπεδο ζωής των πολιτών στο τέλος της δεκαετίας»,  τόνισε ο Γιώργος Στασινός μιλώντας «για  μοναδικό στην ιστορία επενδυτικό σχέδιο, που υλοποιεί η Πολιτεία, το οποίο  συνδυάζει πόρους από το πρωτοφανές Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και από το νέο ΕΣΠΑ, σε συνδυασμό με κλασσικούς δημόσιους πόρους. Και προωθεί ταυτόχρονα τομεακές πολιτικές που έρχονται να κτίσουν πάνω στην εμπειρία ετών», θέτοντας τις  βασικές προϋποθέσεις,  «για να καταφέρουμε να κάνουμε την Πατρίδα μας βιώσιμη – για εμάς και τα παιδιά μας», ως εξής:

 • «Ο πιο σημαντικός παράγοντας τα επόμενα χρόνια είναι ο χρόνος.Δεν έχει πια σημασία να συζητάμε αιώνια, ούτε να σχεδιάζουμε επί δεκαετίες.  Η ώρα της δράσης είναι τώρα.  Γιατί και η αδράνεια είναι ευθύνη…»,  προσθέτοντας ότι:
 • «Kαλά τα χρήματα αλλά πρέπει να ξοδεύονται με στόχο, χρονοδιάγραμμα και αποτελεσματικότητα. Έγκαιρα και σωστά. Νοικοκυρεμένα».
 • «Πρέπει να τρέξουμε εμπροσθοβαρώς τώρα, να σπείρουμε και να ποτίσουμε τώρα, για να θερίσουμε σε λίγα χρόνια. Αυτό μπορεί να γίνει από μια αληθινή ανάπτυξη που θα προέλθει και από ιδιωτικά και από δημόσια έργα, σε κάθε κλάδο και τομέα. Με σαφές πράσινο πρόσημο και περιβαλλοντικούς στόχους».
 • «Απαιτείται η συμβολή όλων.Για να επιτευχθούν όλα δεν αρκεί μόνο η προσπάθεια της Κυβέρνησης. Χρειάζεται η συμβολή και της αντιπολίτευσης αλλά και όλων των παραγωγικών δυνάμεων.  Απαιτείται η έντονη προσπάθεια όχι μόνο του κεντρικού κράτους αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών.  Χρειάζεται η συμβολή όλων των επιστημόνων με κυρίαρχους τους μηχανικούς αλλά και όλης της αλυσίδας των επαγγελμάτων και των εργαζομένων είπε ο Γιώργος Στασινός υπογραμμίζοντας ότι:
 • «Mόνο όλοι μαζί θα πετύχουμε ή θα αποτύχουμε.Δεν θα κερδίσουν μόνο κάποιοι. Όλοι μαζί θα προχωρήσουμε μπροστά ή θα μείνουμε προσκολλημένοι στο χθες. Αλλιώς θα χάσουμε και ευκαιρίες και εισοδήματα και, εν τέλει, θα κληθούμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας έναν χειρότερο πλανήτη, μια χειρότερη φύση, μια χειρότερη χώρα…»

 

Το ΤΕΕ υλοποιεί με έργα τον πράσινο ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας

«Το TEE  δεν κρύβεται και αναλαμβάνει να υλοποιήσει όσα το κράτος δυσκολεύεται να κάνει», είπε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ και αναφέρθηκε:

 • Στα ψηφιακά έργα που έχει υλοποιήσει και παρέχει προς τους Μηχανικούς, την Πολιτεία και τους Πολίτες τα τελευταία χρόνια το ΤΕΕ,όπως είναι: e-Άδειες, συμβούλια αρχιτεκτονικής στο e-Άδειες, ηλεκτρονική διασύνδεση πυροσβεστικής και αστυνομίας στο e-Άδειες, Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, Ελεγκτές Δόμησης, καταγραφή υποδομών προσβασιμότητας για εμποδιζόμενα άτομα και ανθρώπους με αναπηρία σε δημόσια κτίρια, πρόγραμμα «Εξοικονομώ» για κατοικίες, σύστημα πιστοποίησης προσόντων προσώπων – εκτιμητές ακινήτων, δημιουργία μητρώου μηχανικών για αδειοδότηση έργων ΑΠΕ, helpdesk για μηχανικούς κ.ά. Και σε
 • Στα έργα – ορόσημα, που πηγαίνουν την Ελλάδα ένα βήμα πιο μπροστά, έχουν ήδη ξεκινήσει και οδεύουν στην ολοκλήρωσή τους, όπως είναι: ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης, το Εθνικό Μητρώο Υποδομών, το πρόγραμμα πολεοδομικών μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» και η ψηφιοποίηση αρχείων πολεοδομικής πληροφορίας.


Τα Γιάννενα και η Ήπειρος έχουν δημιουργήσει και αναπτύσσουν νέο δυναμικό οικοσύστημα καινοτομίας

Ο Γιώργος Στασινός μίλησε ακόμη για «το υψηλό επίπεδο των Ελλήνων Μηχανικών που τους αναγνωρίζεται και διεθνώς», και « το υψηλό επίπεδο σπουδών σε ποιοτικά Πολυτεχνεία και Πολυτεχνικές Σχολές, όπως αυτά που έχουμε τα οποία πρέπει να διαφυλάξουμε και να αναπτύξουμε»,  επιφυλάσσοντας ιδιαίτερη αναφορά «στο υψηλό επίπεδο του Πανεπιστημίου  Ιωαννίνων, και στους εκατοντάδες αξιόλογους Μηχανικούς αποφοίτους του», προσθέτοντας ότι: «Και τα Γιάννενα και η Ήπειρος, με ένα νέο δυναμικό οικοσύστημα καινοτομίας που ήδη έχει δημιουργήσει και μπορεί να μεγαλώσει, το αποδεικνύει επίσης στην πράξη». Ο Γιώργος Στασινός αναφέροντας την καταγωγή του από την Ήπειρο είπε χαρακτηριστικά ότι: «Και οι Ηπειρώτες – μας το αναγνωρίζουν νομίζω όλοι οι άλλοι συμπατριώτες μας – ξέρουμε από παραγωγή πλούτου και ορθό λόγο».