Δευτέρα
23 Οκτωβρίου 2017
ΑΓΓΕΛΙΕΣ

SHOP & TRADE

28 Απριλίου 14 | RE+D Magazine

Label 1 Ελληνικά


Στοιχεία

Όνομα
SHOP & TRADE
 
Διεύθυνση:
Κυδωνιών 1 & Πειραιώς 222 177 78, Ταύρος, Αθήνα
 
Συνολικό Εμβαδόν:
18.800 τμ.
 
GLA:
10.000 τ.μ
 
Developer:
DIMAND
 
Ιδιοκτήτης:
SHOP & TRADE Α.Ε
 
Κατασκευή:
ARCON
 
Αρχιτεκτονικά:
Αρχιτεκτονικό Γραφείο ΜΑΡΙΑ ΚΟΚΚΙΝΟΥ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ
 
Χρήση:
ΜΕΙΚΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ
 
To Shop & Trade βρίσκεται στην Πειραιώς, τον άξονα που από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, συνδέει το λιμάνι του Πειραιά με το κέντρο της Αθήνας.


Ο σχεδιασμός του κτιρίου προσπάθησε να απαντήσει σε δύο βασικά για την πόλη ζητήματα: α. Τη μεγιστοποίηση του πρασίνου σε σχέση με τον κτισμένο χώρο. β. Την περιβαλλοντική του απόδοση και την ενεργειακή του κατανάλωση. Το κτίριο προκύπτει από την σύνθεση δύο ξεχωριστών όγκων, ένα μονώροφο εμπορικό κατάστημα 1300 τ.μ. και ένα πενταώροφο κτίριο γραφείων σε σχήμα Γ που το περιβάλλει, δημιουργώντας ένα όριο προς τα γειτονικά κτίσματα με όψεις προς την οδό Πειραιώς. Η οροφή του ισόγειου καταστήματος φυτεύεται και μετατρέπεται σε υπερυψωμένο κήπο για τους εργαζόμενους και για την πόλη. Αντί να υψωθεί ένα πολυόροφο κτίριο στην παρειά της Πειραιώς έγινε μια υποχώρηση του κτιρίου δημιουργώντας ένα τρισδιάστατο πράσινο κενό χώρου, που προσφέρει ανάσα στον αστικό ιστό. Με αυτό τον τρόπο οι εργαζόμενοι απολαμβάνουν τη θέα προς τον κήπο, έχοντας περισσότερη ιδιωτικότητα μακριά από τον θόρυβο του πολυσύχναστου δρόμου. 

Οι ράμπες που οδηγούν στο φυτεμένο δώμα, ταυτόχρονα με την γεωμετρία του καμπύλου κτιρίου συνδέουν τον ισόγειο χώρο των γραφείων με τον δημόσιο χώρο σε ένα υψηλότερο επίπεδο και συγχρόνως η πόλη απολαμβάνει έναν κήπο. Ως προς την ενεργειακή του συμπεριφορά ο σχεδιασμός του απαντά σε ένα από τα κεντρικά ζητήματα της σύγχρονης αρχιτεκτονικής, την ανάγκη για κτίρια με μεγάλη διαφάνεια και μικρή ενεργειακή κατανάλωση. Για το λόγο αυτό οι διαφορετικές σκιάσεις των όψεων (περσίδες, ανοξείδωτο πλέγμα κτλ.) σχεδιάστηκαν ανάλογα με τον προσανατολισμό του κτιρίου και τη συμπεριφορά του σε σχέση με την κίνηση του ήλιου. Κάθε όψη μελετήθηκε διαφορετικά, ώστε να μειώνεται η θερμοκρασία του χώρου που αντιστοιχεί, χωρίς όμως να επηρεάζεται αρνητικά η οπτική των εργαζομένων προς τα έξω. 

Το φυτεμένο δώμα ελέγχεται σε όλη τη διάρκεια του χρόνου και ποτίζεται αυτόματα από τις δεξαμενές που βρίσκονται στα υπόγεια, όπου γίνεται η συγκέντρωση και επαναχρησιμοποίηση του βρόχινου νερού. Σε αυτές αποθηκεύονται μεγάλες ποσότητες νερού, έτσι ώστε ακόμη και τους θερινούς μήνες να υπάρχει υποστήριξη στην συντήρηση του κήπου. Με τη χρήση εναλλακτών αέρος - εδάφους, δηλαδή μεγάλων σωλήνων που κινούνται σε βάθος κάτω από τα θεμέλια του κτιρίου, εισάγεται φυσικός αέρας από τον βοηθητικό δρόμο στην πίσω όψη του κτιρίου. Ο αέρας ψύχεται καθώς ταξιδεύει κάτω από το έδαφος και καταλήγει στο αίθριο του κτιρίου, όπου δροσίζει φυσικά τον χώρο χαμηλώνοντας τη θερμοκρασία, μέχρι και δύο (2) βαθμούς Κελσίου το καλοκαίρι. 

Με τη χρήση του συστήματος BMS (Building Management System) ρυθμίζεται αυτόματα ο τεχνητός φωτισμός, ο αερισμός και ο κλιματισμός του κτιρίου. Μέσω της χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή τα παράθυρα και η εσωτερική σκίαση ελέγχονται απόλυτα, ώστε να δημιουργούν τις καλύτερες δυνατές συνθήκες μέσα στον χώρο. Στο κτίριο επιτυγχάνεται βελτιστοποίηση των συνθηκών εργασίας και ταυτόχρονα μεγάλη οικονομία σε ενέργεια.


ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

Πρέπει να συνδεθείτε για να κάνετε ένα σχόλιο
WAVE MEDIA OPERATIONS IKE © 2001-2017
Internet Business Hellas