Τετάρτη

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

24 Ιουνίου 14 - RE+D Magazine
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Η LAMDA Development παρουσίασε σήμερα το πλήρες πλάνο αξιοποίησης για την έκταση 6.200 στρεμμάτων στο χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, σε συνέχεια της ανακήρυξης της Εταιρείας ως προτιμητέο επενδυτή για την απόκτηση του 100% των μετοχών της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.

Η πρόταση υποστηρίζεται από το GlobalInvestmentGroup, το οποίο εκτός από τον όμιλο Λάτση απαρτίζουν η Κινεζική Fosun και η Αραβικών συμφερόντων AlMaabar(AbuDhabi). Το συνολικό κόστος του έργου αναμένεται να ανέλθει στα 8 δισ. ευρώ.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου έγινε παρουσίαση της ομάδας του έργου καθώς και λεπτομερής περιγραφή της ανάπτυξης, στο πλαίσιο της οποίας δόθηκε έμφαση στη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου και στην πράσινη ανάπτυξη γενικότερα, στην αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου, στα κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη καθώς και στην αναμενόμενη τόνωση του τουρισμού.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της LAMDADevelopment, κ. Οδυσσέας Αθανασίου, παρουσίασε το όραμα της εταιρείας για την ανάπλαση της έκτασης του παλαιού αερολιμένα και επεσήμανε τα πολλαπλά οφέλη που θα προκύψουν σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Μεταξύ άλλων, ανέφερε χαρακτηριστικά: «H LAMDA Development στηρίζει μέσα από έργα διεθνούς βεληνεκούς την Ελληνική κοινωνία και οικονομία για περισσότερο από μια δεκαετία. Με γνώμονα τη σταθερή και συστηματική μας δέσμευση στο μέλλον της χώρας, σε μια εποχή που η Ελληνική οικονομία ανακάμπτει ξεπερνώντας σταδιακά μια επώδυνη οικονομική κρίση, η LAMDADevelopmentαγκαλιάζει για μια ακόμα φορά τη χώρα και αναλαμβάνει ένα έργο που θα επαναπροσδιορίσει την ταυτότητα της πρωτεύουσας. Το όραμα της Εταιρείας και του επενδυτικού σχήματος που τη στηρίζει είναι να δημιουργηθεί μια πρωτοποριακή μητροπολιτική ανάπτυξη. Η ομορφιά και τα μοναδικά χαρακτηριστικά της περιοχής θα συνδυάζονται με εμβληματικά κτίρια, πρωτοποριακές υποδομές και ποικίλες υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα εκατομμυρίων κατοίκων της Αττικής.»

Άμεσοι συνεργάτες που έχουν συμβάλει στο έργο είναι το αρχιτεκτονικό γραφείο Foster+Partners, η εταιρεία διαμόρφωσης φυσικού περιβάλλοντος και αστικής ανάπλασης Melendrez, η συμβουλευτική εταιρεία με ειδίκευση στον ξενοδοχειακό κλάδο HVS καθώς και πλήθος ελλήνων τεχνικών συμβούλων υπό το συντονισμό του αρχιτεκτονικού Γραφείου Μελετών Α.Ν. Τομπάζη.

Στο πλαίσιο των επιμέρους παρουσιάσεων, εκπρόσωποι των ανωτέρω συνεργατών ανέλυσαν την αρχιτεκτονική δομή του έργου, τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου και τα τουριστικά οφέλη που θα έρθουν μετά την ολοκλήρωσή του.

Εκ μέρους της Foster+Partners, η AntoinetteNassopoulos δήλωσε: «Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Θα υιοθετήσουμε μια πρότυπη αστική ανάπλαση, στόχος της οποίας θα είναι να αναβαθμιστεί το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών μέσω ενός συνδυασμού πράσινης ανάπτυξης και υψηλότατου επιπέδου υποδομών.»

Ο διευθυντής της εταιρείας Melendrez, CharlesAnderson, δήλωσε: “Το Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου και Αναψυχής θα αποτελέσει το μεγαλύτερο πνεύμονα πρασίνου της πρωτεύουσας και θα συνεισφέρει σημαντικά στη βελτίωση του μικροκλίματος της ευρύτερης περιοχής του Ελληνικού. Η άμεση προσβασιμότητά του και η γειτνίασή του με το παραλιακό μέτωπο θα αποτελέσουν πόλο έλξης για κάθε οικογένεια.»

Ο διευθυντής της εταιρείας HVS, κ. RussellKett, επεσήμανε την αναμενόμενη τόνωση του τουρισμού. «Η παροχή ξενοδοχειακών υπηρεσιών υψηλών προδιαγραφών, σε συνδυασμό με την αναβάθμιση των υποδομών, το πάρκο-ορόσημο και την άμεση πρόσβαση στην παραλία, αναμένεται να προσελκύσουν 1.000.000 επιπλέον τουρίστες ετησίως, επανατοποθετώντας την Αθήνα στον παγκόσμιο χάρτη.»

Η πρωτοποριακή μητροπολιτική ανάπτυξη που θα υλοποιηθεί στο Ελληνικό περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός από τα μεγαλύτερα πάρκα στον κόσμο, με ελεύθερη και εύκολη πρόσβαση σε όλους. Αντίστοιχο του HydePark στο Λονδίνο και 15 φορές όσο ο Εθνικός Κήπος, το πάρκο, μεγέθους 2.000.000 τ.μ., θα αποτελέσει πνεύμονα πρασίνου για την Αττική.

Το παραλιακό μέτωπο θα αναβαθμιστεί με τη δημιουργία μιας νέας, συνεχόμενης παραλίας μήκους πάνω από 1 χλμ. στην περιοχή του Αγίου Κοσμά. Ολυμπιακές εγκαταστάσεις και άλλα κτίρια που αποτελούν ιστορικά και αρχιτεκτονικά ορόσημα θα αναβαθμιστούν, έτσι ώστε η σύγχρονη κληρονομιά της χώρας να αναδειχθεί και να καταστεί πιο άμεσα προσβάσιμη στο ευρύ κοινό.

Η ανάπλαση του Ελληνικού συνεπάγεται πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία, κυρίως μέσω της βελτίωσης και του εκσυγχρονισμού βασικών έργων υποδομής και τη δημιουργία νέων. Συγκεκριμένα, εκτός από την επέκταση και αναβάθμιση του οδικού δικτύου, θα δημιουργηθούν πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομοι για τη διευκόλυνση των κατοίκων και επισκεπτών. Η περαιτέρω πρόβλεψη για πλήθος παιδικών χαρών, για Διεθνές Κέντρο Υγείας και Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο, μαζί με πληθώρα κοινόχρηστων χώρων κοινής ωφελείας, θα δώσουν νέα πνοή στους κατοίκους των όμορων δήμων. Σημαντική μέριμνα θα δοθεί στην μετεγκατάσταση των ΜΚΟ ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία του.

Η αξιοποίηση του Ελληνικού θα δημιουργήσει περίπου 50.000 νέες θέσεις εργασίας έως το 2025, από τις οποίες 20.000 θα είναι κατά τη διάρκεια της κατασκευής και οι 30.000 κατά την διάρκεια της λειτουργίας του.
Το έργο υπολογίζεται να συμβάλει στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της Ελλάδας κατά 2% ετησίως έως το 2025, ενώ οι συνολικοί φόροι και ασφαλιστικές εισφορές εκτιμούνται ότι θα ξεπεράσουν τα €10 δισ. Η ανάπλαση του Ελληνικού θα αποτελέσει πόλο έλξης ξένων τουριστών αλλά και επενδυτών, ενώ τα παράπλευρα οφέλη στους τομείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, της υγείας και της τεχνολογίας θα είναι πολλαπλά.

Η LAMDA Development, εισηγμένη στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, είναι εταιρεία συμμετοχών και δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη, επένδυση και διαχείριση ακινήτων στην Ελλάδα και στη Νοτιανατολική Ευρώπη.

H εταιρεία διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στον κλάδο των μεγάλων εμπορικών και ψυχαγωγικών κέντρων στην Ελλάδα και έχει διαφοροποιηθεί με επιτυχία σε οικιστικές αναπτύξεις και αναπτύξεις γραφείων τόσο στην Ελλάδα όσο και σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Στις αναπτύξεις της LAMDA Development περιλαμβάνονται τρία εμπορικά και ψυχαγωγικά κέντρα (Τhe Mall Athens και Golden Hall στην Αθήνα και Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη) με διαθέσιμο προς χρήση χώρο 147.000 τ.μ., οικιστικά συγκροτήματα στην Ελλάδα και στη Ρουμανία, συγκροτήματα γραφείων και η Μαρίνα Φλοίσβου στο Φάληρο.
Η εταιρεία έχει ανακηρυχτεί από το ΤΑΙΠΕΔ προτιμητέος επενδυτής για την απόκτηση του 100% των μετοχών της εταιρείας Ελληνικό Α. Ε.
Η εταιρεία είναι μέλος του Ομίλου Λάτση και διατηρεί στρατηγικές συμμαχίες με διεθνείς και ελληνικές εταιρείες.
Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε:

κ. Μαρία Χριστίνα Γρίβα, Διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας LAMDA Development, T: 2107450647, e-mail: [email protected]