Δευτέρα
23 Οκτωβρίου 2017
ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Ξεπερασμένος ο διαχωρισμός Δεξιάς - Αριστεράς

22 Ιουνίου 16 | Θεόδωρος Φέσσας
Θεόδωρος Φέσσας

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

IBI Group

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

Α&Μ Αrchitects| Engineers| Project Managers

Κατασκευαστική - ΕΛΛΑΔΑ

ΕΤΑΔ A.E.

Eταιρεία του Δημοσίου - ΕΛΛΑΔΑ

Εθνική Πανγαία

AEEAΠ - ΕΛΛΑΔΑ

ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε

Oργανισμός - ΕΛΛΑΔΑ

ΠΡΟΣΩΠΑ

Αριστοτέλης Καρυτινός

Διευθύνων Σύμβουλος Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ

Antulio Richetta

Διευθυντής IBI Group
Ο παραδοσιακός διαχωρισμός Αριστεράς-Δεξιάς είναι ξεπερασμένος, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας μιλώντας στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου.
 
Το πραγματικό δίλημμα είναι ένα: Θέλουμε την ανοιχτή κοινωνία του ανταγωνισμού, της συμμετοχής, των ευκαιριών, της κινητικότητας, ή θέλουμε τα κλειστά συστήματα των διακρίσεων, της αναξιοκρατίας, της στασιμότητας, της εσωστρέφειας; Είμαστε υπέρ της Συνταγματικής αναθεώρησης και της αλλαγής του εκλογικού νόμου, ωστόσο η άμεση ανάπτυξη που έχουμε ανάγκη τώρα, δεν μπορεί να περιμένει αυτές τις αλλαγές και προειδοποίησε για ανησυχητικά σημάδια μετανάστευσης επιχειρήσεων και εργαζομένων.
 
Επιχειρήσεις μετακομίζουν σε άλλες χώρες και δύσκολα θα αποφασίσουν να επιστρέψουν. Πολλοί άξιοι και παραγωγικοί Έλληνες, μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες, βρίσκουν δουλειά στο εξωτερικό. Η υπερφορολόγηση της εργασίας κάνει ασύμφορη την παραμονή τους στην Ελλάδα. Η μετανάστευση δεν αφορά μόνο τους άνεργους νέους. Σήμερα είναι ελκυστική επιλογή ακόμη και για αυτούς που έχουν δουλειά στη χώρα μας.
 
Οι τρεις βασικές προτεραιότητες:
 
-Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, εισφοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου. Υπάρχει , όπως είπε, διαθέσιμη όλη η τεχνογνωσία, οι υποδομές και η απαιτούμενη βοήθεια ενώ χαρακτήρισε ως «μητέρα των μαχών» τη μάχη κατά της φοροκλοπής.
 
-Ο εξορθολογισμός του φορολογικού συστήματος. Ζήτησε άμεση εφαρμογή χαμηλών φορολογικών συντελεστών με αυστηρότατη διαδικασία είσπραξης και επικαλέστηκε το παράδειγμα της Ρουμανίας που μείωσε τον ΦΠΑ στα τρόφιμα από το 24% στο 9% και τα αντίστοιχα έσοδά της αυξήθηκαν κατά 12%. Έθεσε το ερώτημα ποιός θα συντηρεί τους περίπου 2,7 εκατ. συνταξιούχους και 700.000 υπαλλήλους του δημοσίου αν αυτοί που πληρώνουν αποστασιοποιηθούν ή φύγουν από τη χώρα. Και πρότεινε την εισαγωγή ενός «κόφτη φορολογικών συντελεστών» με άμεση μείωση μόλις επιτυγχάνονται μετρήσιμοι στόχοι εσόδων από τη σύλληψη της φοροκλοπής.
 
- Ολοκληρωμένο σχέδιο για την προσέλκυση επενδύσεων. Ευρωπαϊκοί και εθνικοί πόροι, όπως είπε, δεν επαρκούν για να χρηματοδοτήσουν τις επενδυτικές ανάγκες της χώρας. Πρότεινε ιδιωτικοποιήσεις («Πριν περάσουν 5 χρόνια, όπως συνέβη με το παλιό αεροδρόμιο στο Ελληνικό»), ΣΔΙΤ, αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, επενδύσεις στον τουρισμό, την ψηφιακή οικονομία και σύγχρονες εργασιακές σχέσεις.
 
Τα κεντρικά ζητήματα με τα οποία πρέπει επιτέλους να ασχοληθούμε, είναι το υψηλό μη μισθολογικό κόστος, η εκτεταμένη αδήλωτη εργασία και η εισφοροδιαφυγή. Oι ομαδικές απολύσεις και το lockout δεν είναι λύση και σίγουρα δεν είναι στην ατζέντα του ΣΕΒ.
 
Χρειάζεται αναθεώρηση του συνδικαλιστικού νόμου και να διασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του θεσμού της Διαιτησίας για να αποφύγουμε μισθολογικές υπερβολές και πισωγυρίσματα.
 
Αν γίνουν όσα πρέπει, στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ το 2018 ο πρωθυπουργός μπορεί να ανακοινώσει ότι το 2017 η ελληνική οικονομία έτρεξε με ρυθμό ανάπτυξης 3,5%, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, εισφοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου, της φοροκλοπής δηλαδή, απέδωσε 4 δισ. ευρώ επιπλέον έσοδα το 2017 και μας επιτρέπει αντίστοιχη μείωση φόρων και εισφορών, οι συνολικές επενδύσεις ξεπέρασαν τα 25 δισ. ευρώ, το επιτόκιο δανεισμού έπεσε κάτω του 3%, η ανεργία κάτω από 20% ενώ Ελλάδα και εταίροι συμφώνησαν στη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018. «Πιστεύουμε, κατέληξε, ότι όλα όσα λέμε μπορούν να γίνουν. Περιμένουμε από όσους έχουν την ευθύνη και την νομιμοποίηση να τα κάνουν και να τα κάνουν άμεσα.
 
 

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείτε για να κάνετε ένα σχόλιο
WAVE MEDIA OPERATIONS IKE © 2001-2017
Internet Business Hellas