25 Φεβρουαρίου 2018
ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Τραπεζικό πόκερ για μείωση των κόκκινων δανείων

31 Αυγούστου 17 - RE+D magazine
Τραπεζικό πόκερ για μείωση των κόκκινων δανείων

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Eurobank Property Services

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

IBI Group

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

NAI Hellas

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

Solum Property Solutions

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

ΠΡΟΣΩΠΑ

Antulio Richetta

Διευθυντής IBI Group

Δημήτρης Ανδρίτσος

Διευθύνων Σύμβουλος Eurobank Property Services
Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθεί η αγορά την επίτευξη των στόχων των τραπεζών για τα κόκκινα δάνεια.


Τα πρώτα δείγματα που φάνηκαν από τα αποτελέσματα της Eurobank και της Πειραιώς κάνουν πολλούς να αισιοδοξούν. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί από κοινού από τις τράπεζες και τον SSM, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) θα πρέπει να μειωθούν σε 65,9 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) στα 98,2 δισ. ευρώ. Πειραιώς και Eurobank ανακοίνωσαν σήμερα μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ανοιγμάτων, σε επίπεδο εξαμήνου, η πρώτη κατά 2,9 δισ. ευρώ (ΝPL's), με τον σχετικό Δείκτη να μειώνεται στο 37,1% έναντι 37,8%, και η δεύτερη κατά 0,8 δισ. ευρώ (NPE's).

Πειραιώς

«Αυξημένα υποστηρικτικό» ήταν το οικονομικό περιβάλλον τους τελευταίους μήνες, όπως είπε ο Χρήστος Μεγάλου στην τηλεδιάσκεψη για τα οικονομικά αποτελέσματα του β’ τριμήνου, εξέλιξη που συντείνει στην αισιοδοξία για επίτευξη των στόχων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της μεγαλύτερης σε ενεργητικό εγχώριας τράπεζας, η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, η επικείμενη - από την 1η Σεπτεμβρίου- περαιτέρω χαλάρωση των capital controls και η ενίσχυση των καταθέσεων κατά περίπου 2 δισ. ευρώ στο διάστημα Ιουνίου- Ιουλία, είναι ενδεικτικά γεγονότα της βελτίωσης του κλίματος.

«Στην Πειραιώς παραμένουμε επικεντρωμένοι στην προώθηση της στρατηγικής Agenda 2020», τόνισε και σημείωσε ότι εφαρμόζεται γρήγορα το πλάνο αναδιάρθρωσης που συμφωνήθηκε με τον SSM. Επισήμανε δε ότι τους μήνες που προηγήθηκαν έγινε η αποεπένδυση από AVIS και Hellenic Seaways «με κεφαλαιακά ουδέτερο τρόπο» και έρχονται και άλλες κινήσεις στο κοντινό μέλλον.

Ο σχηματισμός μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων NPEs είναι αρνητικός και η τράπεζα βρίσκεται μπροστά από τους στόχους που έχουν τεθεί αναφορικά με τα «κόκκινα δάνεια». Σε ότι αφορά τις διαγραφές σημειώθηκε ότι «η άσκηση προχωρά όπως είχε σχεδιαστεί».

Οι διαγραφές κατά τη διάρκεια του β' τριμήνου ανήλθαν σε περίπου 600 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μικρή μείωση σε σχέση με το α' τρίμηνο (περίπου 700 εκατ. ευρώ). Πριν τον συνυπολογισμό των διαγραφών, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα αυξήθηκαν στην Ελλάδα κατά περίπου 300 εκατ. ευρώ. Ο ρυθμός δημιουργίας νέων NPEs παραμένει θετικός πλην όμως με φθίνουσα τάση στην Ελλάδα, ενώ στον όμιλο τα NPEs δεν αυξήθηκαν. 

Ο αριθμός των αναδιαρθρώσεων μεγαλώνει τρίμηνο με το τρίμηνο καθώς η τράπεζα ασχολείται και με μικρότερες επιχειρήσεις. Όπως είπε ο CEO της Πειραιώς, προσφέρονται «βαθιές λύσεις» αλλά όχι «κουρέματα» αν δεν υπάρξει φρέσκο χρήμα από τους επιχειρηματίες ή σημαντική αύξηση των εξασφαλίσεων.

Η βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος επιτρέπει, σύμφωνα με τη διοίκηση της Πειραιώς την εξέταση επίσπευσης πωλήσεων χαρτοφυλακίων με «κόκκινα» δάνεια.  «Είμαστε σε διαδικασία εξέτασης των επιλογών αναφορικά με το ενδεχόμενο πώλησης πακέτου κόκκινων δανείων. Δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο αυτή τη στιγμή», ξεκαθάρισε ο Χρ. Μεγάλου απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

 Eurobank

 Ιδιαίτερα ενθαρρυντική είναι η εικόνα στο πεδίο των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ο βασικός δείκτης, των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), κινήθηκε σε αρνητικό έδαφος για τρίτο συνεχές τρίμηνο.

Παράλληλα, η μείωση των NPEs σε απόλυτα μεγέθη κατά 0,8 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2017 πιστοποιεί την ορθότητα της στρατηγικής για την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου και τη δυναμική επίτευξης των στόχων για τους οποίους έχουμε δεσμευθεί έναντι των εποπτικών αρχών.

Ο δείκτης κεφαλαίων Fully Loaded Basel III CET1 ενισχύθηκε κατά 60 μονάδες βάσης από την αρχή του έτους. Σημαντική για τις προοπτικές της Τράπεζας είναι η βελτίωση της δομής της κεφαλαιακής μας βάσης, με την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών ύψους €950εκ. μέσω έκδοσης ομολόγων Tier IΙ, τα οποία προσμετρώνται στα συνολικά εποπτικά κεφάλαια (fully loaded Basel III) και τα οποία διαμορφώνονται (pro
forma) στο 17.1%.

Τα θετικά αποτελέσματα του τριμήνου, στους τομείς της κερδοφορίας, μείωσης των NPEs και αύξησης των κεφαλαίων, επιβεβαιώνουν ότι η Eurobank βρίσκεται σε τροχιά επίτευξης όλων των στρατηγικών και επιχειρηματικών στόχων που έχουμε θέσει για το 2017.»

Eurobank: Το Σεπτέμβριο η πώληση καταναλωτικών δανείων 1,5 δισ. ευρώ

Την αισιοδοξία της για την επίτευξη των νέων αυξημένων στόχων για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, τόσο φέτος όσο και το 2018, εξέφρασε η διοίκηση της Eurobank, στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές μετά και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου.

Η διοίκηση της τράπεζας υπογράμμισε ότι ο στόχος για το σύνολο του 2017 αναμένεται να επιτευχθεί, μετά και τη μείωση των NPEs κατά 800 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο.

Αναφέρθηκε στη διαδικασία πώλησης καταναλωτικών δανείων ύψους 1,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 600 εκατ. ευρώ είναι στον ισολογισμό και τα 900 εκατ. ευρω είναι δάνεια που έχουν ήδη διαγραφεί. Οπως σημείωσαν τα στελέχη της τράπεζας, έχει ήδη λάβει δεσμευτικές προσφορές και οι υπογραφές αναμένεται να "πέσουν" μέσα στο Σεπτέμβριο.

Η διοίκηση της τράπεζας επιβεβαίωσε ότι αυξάνονται οι στόχοι ώστε να είναι πιο εμπροσθοβαρής η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, κάτι που αναμένεται να οριστικοποιηθεί ως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα πετύχουμε και τους αυξημένους στόχους του 2018, εκτίμησε.

Η διοίκηση της τράπεζας σημείωσε ότι το κόστος καταθέσεων συνεχίζει να μειώνεται, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί στο Q3 και το Q4. Προέβλεψε δε ότι τα φετινά καθαρά έσοδα από τόκους αναμένεται να παραμείνουν σταθερά σε ετήσια βάση.

Σε σχέση με τον εξωδικαστικό μηχανισμό, η διοίκηση της τράπεζας σημείωσε ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση ο νόμος, προσθέτοντας ότι θα μπορεί να εκτιμήσει πόσο θα βοηθήσει στην επίτευξη των στόχων της τις επόμενες εβδομάδες. 

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείτε για να κάνετε ένα σχόλιο
WAVE MEDIA OPERATIONS IKE © 2001-2017
Internet Business Hellas