Σάββατο
18 Νοεμβρίου 2017
ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Αντέχουν τα mall, αντέχει και η Lamda Development

07 Σεπτεμβρίου 17 - RE+D magazine
Αντέχουν τα mall, αντέχει και η Lamda Development

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

LAMDA DEVELOPMENT ΑΕ

Developer - ΕΛΛΑΔΑ

PROPRIUS

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

NAI Hellas

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

ΕΡΡΙΚΟΣ ΑΡΩΝΕΣ

Επενδυτική - ΕΛΛΑΔΑ

ΠΡΟΣΩΠΑ

Οδυσσέας Αθανασίου

Διευθύνων Σύμβουλος LAMDA Development
Ανοδικά κινήθηκε το α΄ εξάμηνο η λειτουργική κερδοφορία των τριών εμπορικών κέντρων, (EBITDA) της Lamda Development, συνεχίζοντας το ρεκόρ κερδοφορίας του 2016 και παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εισηγμένη.

 

Ειδικότερα, η λειτουργική κερδοφορία παρουσίασε αύξηση 2,3%  σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2016 και ανήλθε στα €22 εκατ.

Tα συνολικά ενοποιημένα λειτουργικά αποτελέσματα (EBITDA) του ομίλου προ αποτιμήσεων ανήλθαν σε €18,6 εκατ. καταγράφοντας αύξηση 3,9% σε σχέση με το Α' εξάμηνο του 2016, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία.

Τα εμπορικά κέντρα της εταιρείας κρατάνε καλά παρά το γεγονός ότι μειώνεται η κατανάλωση. Μάλιστα στο Golden Hall, που απευθύνεται σε πιο… γερά πορτοφόλια, παρουσιάζεται αύξηση και στον τζίρο και στον αριθμό των επισκεπτών, αντίθετα από Mall και Mediterranean.

Παρουσίαση βασικών εμπορικών δεικτών

Κατά το Α' εξάμηνο 2017 ο συνδυασμός της παρατεταμένης δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, των ακραίων καιρικών συνθηκών με τις παρατεταμένες απεργιακές κινητοποιήσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς το Α' τρίμηνο του 2017, καθώς και  η  αποχώρηση από τα Εμπορικά Κέντρα ενός σημαντικού εμπόρου λιανικής με πολλαπλό αριθμό καταστημάτων επηρέασε παροδικά τους βασικούς εμπορικούς δείκτες. Ο συνολικός κύκλος εργασιών των καταστημάτων παρουσίασε μείωση 4,4% σε σύγκριση με το Α' εξάμηνο 2016 ενώ η συνολική επισκεψιμότητα των εμπορικών κέντρων κατά την ίδια χρονική περίοδο κατέγραψε  μείωση της τάξεως του 2,6%. Σημειωτέον ότι, τον Ιούλιο είχαμε αναστροφή της τάσης αυτής σημειώνοντας 2,1% αύξηση και 7% αύξηση αντίστοιχα. Η μέση πληρότητα των εμπορικών μας κέντρων προσεγγίζει το 98% με έντονο το ενδιαφέρον για νέες μισθώσεις.

Η λειτουργική κερδοφορία του "The Mall Athens” ανήλθε στα €13,7 εκατ. σημειώνοντας άνοδο κατά 3%. Σημειώνεται ότι ο τζίρος των καταστημάτων παρουσίασε μείωση κατά 4,3% ενώ ο αριθμός των επισκεπτών παρουσίασε μείωση κατά 2,1% για τους λόγους πού αναφέρονται παραπάνω. Εις ότι αφορά το Golden Hall, η λειτουργική του κερδοφορία ανήλθε σε €8,0 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,3%. Ο συνολικός κύκλος εργασιών των καταστημάτων κινήθηκε καθοδικά κατά 6,1% για τους λόγους που αναφέρονται παραπάνω, ενώ ο αριθμός των επισκεπτών σημείωσε άνοδο κατά 1,2%.  Η λειτουργική κερδοφορία του "Mediterranean Cosmos” στη Θεσσαλονίκη ανήλθε σε €7,2 εκατ., παρουσιάζοντας άνοδο κατά 4,3%. Ο κύκλος εργασιών των καταστημάτων παρουσίασε μείωση κατά 3%. Επίσης, σημειώθηκε μείωση του αριθμού των επισκεπτών κατά 5%, ενώ το εμπορικό κέντρο βρίσκεται σε καθεστώς πλήρους μίσθωσης, με ποσοστό 99%. Κύρια αιτία παροδικής επιδείνωσης των βασικών εμπορικών δεικτών του εμπορικού κέντρου αποτέλεσαν οι καιρικές συνθήκες το Α' τρίμηνο του έτους.

Mε αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Οδυσσέας Αθανασίου δήλωσε σχετικά:
«Το πρώτο εξάμηνο του 2017 ήταν σταθμός στην ιστορία της εταιρείας μας: Συνεχίσαμε τη θετική πορεία αύξησης των λειτουργικών μας κερδών, ξεκινήσαμε την υλοποίηση της στρατηγικής μας συμφωνίας με την Varde partners για την από κοινού δυναμική ανάπτυξη της θυγατρικής εταιρείας Lamda Malls στο χώρο του retail real estate και εξαγοράσαμε το υπόλοιπο 50% του The Mall Athens από την HSBC με καθαρό οικονομικό όφελος για τους μετόχους μας. Η εμπιστοσύνη του καταναλωτικού κοινού σε συνδυασμό με την επιβεβαίωση της στήριξης διεθνών επενδυτών στην εταιρεία επιβραβεύουν τις προσπάθειές μας και τη στρατηγική μας. Θα συνεχίσουμε να στοχεύουμε στη παροχή ποιοτικών υπηρεσιών και πραγματοποίηση νέων επενδύσεων συμβάλλοντας περαιτέρω στην ενίσχυση της απασχόλησης και στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».

Σημαντικά γεγονότα

Κατά το Α' τρίμηνο του 2017 συστήθηκε η εταιρία LAMDA MALLS ΑΕ με εισφορά των θυγατρικών εταιριών στις οποίες ανήκουν τα εμπορικά κέντρα Golden Hall και Mediterranean Cosmos. Η LAMDA Development στο πλαίσιο υλοποίησης της στρατηγικής της για ισχυροποίηση της θέσης της στον χώρο του retail real estate, υπέγραψε στις 03/04/2017 στρατηγική συμφωνία με τη Värde Partners για την είσοδο της Värde στο μετοχικό κεφάλαιο της νεοϊδρυθείσας θυγατρικής εταιρίας καθώς και για νέες εξαγορές/επενδύσεις από τη LAMDA MALLS AE στο κλάδο του retail real estate. Την 01/06/2017 η Värde κατέβαλε το ποσό των €61,3 εκ. για την απόκτηση του 31,7% της LAMDA MALLS Α.Ε. .

Επιπλέον, η εταιρεία κατά το Β' τρίμηνο του 2017 υπέγραψε σύμβαση αγοράς του 50% της LAMDA OLYMPIA VILLAGE (ιδιοκτήτριας του The Mall Athens) από την IRERE PROPERTY INVESTMENTS LUXEMBOURG. Η συναλλαγή ολοκληρώθηκε την 17/07/2017 με κόστος αγοράς το ποσό των €85 εκ. καθιστώντας τη LAMDA Development μέτοχο κατά 100% της LAMDA OLYMPIA VILLAGE.

Ανάλυση οικονομικών αποτελεσμάτων

Υπενθυμίζεται ότι με βάση το πρότυπο ΔΠΧΑ 11 που είναι σε ισχύ από 1/1/2014, η Εταιρεία έχει καταργήσει την ενοποίηση των Κοινοπραξιών (Joint Ventures) με αναλογική μέθοδο και ενοποιεί τις κοινοπραξίες με τη μέθοδο της καθαρής θέσης.  Τονίζεται όμως ότι η απεικόνιση των Κοινοπραξιών στον Ισολογισμό με τη μέθοδο καθαρής θέσης δεν επιφέρει καμία μεταβολή στα Ίδια Κεφάλαια του Ομίλου και στο καθαρό αποτέλεσμα μετά από φόρους.

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζεται η Λειτουργική Κερδοφορία των Εμπορικών Κέντρων:

(ποσά σε € εκατ.)

Α' εξάμηνο2017

Α' εξάμηνο2016

(%) μεταβολή

"The Mall Athens” (50%)

6,8

6,7

3,0%

"Mediterranean Cosmos”

7,2

6,9

4,3%

"Golden Hall”

8,0

7,9

1,3%

Retail EBITDA

22,0

21,5

2,3%

 

Τα κτίρια γραφείων συνεισέφεραν στη λειτουργική κερδοφορία Α' εξαμήνου 2017 του Ομίλου κατά €0,8 εκατ. όσο  και το Α 'εξάμηνο του 2016.

Το συνολικό ενοποιημένο EBITDA προ αποτιμήσεων ανήλθε στα €18,6 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση κατά 3,9% αποτυπώνοντας  την άνοδο της λειτουργικής κερδοφορίας των εμπορικών μας κέντρων.  Σε ενοποιημένο επίπεδο υπήρχαν ζημιές €10,9 εκατ. έναντι κερδών €1,5 εκατ. το Α' εξάμηνο του 2016, που οφείλονται σε διαφορές αποτίμησης οικοπέδων καθώς  σε έκτακτο αυξημένο φόρο εισοδήματος.

Η  Καθαρή Αξία Ενεργητικού προ φόρων (Net Asset Value, NAV) ανήλθε σε €391,1 εκατ.  Σημειώνεται ότι  το NAV με την απόκτηση του επιπλέον 50% της LAMDA OLYMPIA VILLAGE  που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο 2017 ανέρχεται σε 413,1 εκατ.  (€5,18 ανά μετοχή).

    

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείτε για να κάνετε ένα σχόλιο
WAVE MEDIA OPERATIONS IKE © 2001-2017
Internet Business Hellas